הזהב מהפנט את העולם כבר אלפי שנים, ונחשב למתכת מבוקשת ביותר ולמילה נרדפת לעושר ושגשוג כלכלי. הזהב נדיר מאוד בטבע, הכמות שלו מוגבלת, הוא בעל עמידות גבוהה, יכולת עיבוד ושימוש במגוון תעשיות. מחיר הזהב נחשב יציב לאורך השנים ונמצא במגמת עלייה עקבית בעשרות השנים האחרונות, ולמרות זאת נרצה להבין – מה משפיע על מחיר הזהב? איך נקבע מחיר הזהב ובאיזה תקופות הוא נוטה לעלות או לרדת? מה משפיע על קונים בכל רחבי העולם לקנות או למכור את הזהב שברשותכם, וכיצד נקבע שער הזהב מדי יום? את כל המידע החשוב הזה ריכזנו עבורכם במאמר שלפניכם.
אילו גורמים משפיעים על שער הזהב?
לזהב ביקוש גדול מאוד ברחבי העולם ובמגוון תעשיות, החל ממגזר הטכנולוגיה, ההייטק והאלקטרוניקה אשר עושה שימוש נרחב בזהב בזכות המוליכות החשמלית הגבוהה שלו והעובדה כי מתכת הזהב אינה מחלידה, ועד לתעשיית התכשיטים אשר כולנו מכירים היטב. הוא משמש אותנו בתחומים שונים ורבים בחיינו, ובזמן שהזהב עצמו נחשב לסחורה בדומה לנפט, קפה, עץ או לסוגי מתכות שונות, יש לו תכונות ייחודיות ההופכות אותו ליקר במיוחד ביחס למרבית הסחורות בעולם, ומשפיעות על הביקוש הרב אליו.
מחיר הזהב היומי נקבע במערכת ממוחשבת על ידי ביקוש והיצע – פקודות קניה ומכירה של אלפי סוחרים בשוק העולמי, היוצרים יחדיו את מחיר השוק של הזהב, או במילים אחרות – מחיר הספוט של הזהב (Spot Price). מחיר הספוט מציג את המחיר העדכני של אונקיית זהב ששווה כ-31.1 גרם.
גורמים כלכליים שמשפיעים על מחיר הזהב
שווקי המסחר בבורסות העולמיות משפיעים בכל יום על מחיר הזהב בשוק. תקופות של שגשוג בשווקים לרוב ישאירו את מחיר הזהב יציב, בעוד תקופות של מיתון ואינפלציה עולמית יזניקו את מחיר הזהב, הנחשב ל״נכס מקלט״ המועדף על ידי משקיעים בתקופות של חוסר יציבות וודאות כלכלי.
גורמים גיאופוליטיים, מגפות ומלחמות
שינויים גיאופוליטיים עשויים להשפיע על מחיר הזהב. מלחמות, מגפות ואסונות בקנה מידה גלובאלי משפיעים לרוב על השוק הכלכלי העולמי ויובילו לשינויים במחירו של הזהב. אירועים אלה לרוב יובילו לעליות או לשמירה על יציבות, אף על פי שמרבית השווקים והבורסות יירדו בתקופה זו. כך לדוגמה, מחיר הזהב ב-2020 זינק בצורה דרסטית בעקבות מגפת הקורונה העולמית, כשמחיר אונקיית זהב טיפס מעבר ל-2,000$ לאונקיית זהב. באופן דומה, בשנת 2008, ערך המשבר הפיננסי העולמי, מחיר הזהב החל לטפס ובשנים שלאחר מכן הציג תשואות גבוהות במיוחד, על רקע ירידות חריגות בשווקים הפיננסיים.
תעשיות אלקטרוניקה
תעשיות אלקטרוניות שונות – החל ממגזר ההייטק והתעשייה עתירת הידע, עושות שימוש נרחב ביותר במתכת הזהב אשר לה מוליכות מאוד גבוהה ועמידות בפני חלודה. חברות ענק כמו אפל ואינטל עושות שימוש במוצריהן השונים במתכת הזהב, בעוד שכל איפון מכיל בממוצע 0.034 גרם של זהב ותעשיית ייצור השבבים כוללת בתוך כל שבב בין היתר גם זהב. לצורך החישוב הכללי – בכמה זהב משתמשות רק תעשיות הענק האלו לייצור עולמי נרחב, אנחנו נשאיר עבורכם את החישוב, כדי שתבינו באיזו כמות עצומה של זהב מדובר.
בנקים מרכזיים וגופים פיננסיים
בנקים וגופים פיננסיים מהווים גורם משפיע ביותר על שער הזהב העולמי. בנקים מרכזיים בעולם רוכשים כמויות זהב עצומות על בסיס שנתי, ולצידם גם גופים מוסדיים. קניית זהב מהווה גידור בפני השווקים ודרך מקובלת לשמור ולהגן על הון, ולפיכך פופולרית בקרב גופים מוסדיים.
כיצד ומדוע משפיעות ירידות בשווקים על מחיר הזהב?
הנתונים ההיסטוריים, כפי שניתן לראות היטב בגרף הזהב, מציגים בבירור כיצד בתקופות של נפילות בשווקים מחיר הזהב שומר על ערכו ואף מגיב בעליות. מדוע זה קורה? הזהב נחשב ל״נכס מקלט״ אליו משקיעים נוהרים בתקופות משבר כגון מגיפות, מלחמות, אינפלציה גבוהה במשק וחוסר יציבות כלכלי. כאשר השווקים יורדים, משקיעים רבים מוציאים את כספם מהנכסים ה״מפסידים״ לנכסים יציבים יותר, כשהזהב מהווה את אחד הנכסים המבוקשים ביותר, ולפיכך שומר על יציבות או עולה גם במהלך תקופות של ירידות בשווקים הפיננסיים.
אנחנו נמצאים כיום בשיאה של תקופה מטלטלת בה חוסר היציבות הגיאופוליטי והכלכלי בולט במיוחד. אנחנו בעולם הזהב מציעים ללקוחותינו לקנות זהב פיזי ממגוון המיטבעות המובילות בעולם. כגוף בעל עשרות שנות ניסיון ומאות קונים ומוכרים מרוצים, איתנו תוכלו לקנות זהב במקצעיות, בנוחות וחשוב מהכל – בביטחון. מוזמנים להשאיר פרטים בטופס המצורף ונחזור אליכם בהקדם.